Základní složkou zmrzlinových pohárů jsou různé druhy zmrzlin, které vkládáme do vysokých pohárů. Ke konečné úpravě zmrzlinových pohárů používáme ovocné sirupy, krémy, čokoládovou polevu, různé druhy ovoce, oříšky, hrozinky apod. Důležitou složkou zmrzlinových pohárů je ovoce. Přednost dáváme čerstvému, dobře zralému a aromatickému ovoci. Nemáme-li ovšem možnost použít ovoce čerstvé, můžeme je nahradit různými kompoty. Poháry jsou lákavější, jestliže je ozdobíme šlehačkou, ovocem a čokoládou.
Ovocné pěny jsou výbornou pochoutkou. Připravujeme je z ušlehaných bílků nebo smetany a různých druhů ovoce. Na zlepšení chuťových vlastností pěny používáme citronovou a pomerančovou šťávu. Hotovou pěnu vkládáme do pohárů a zdobíme celým ovocem, hrozinkami, oříšky a čokoládou. Ovocné pěny po vychlazení podáváme se suchými keksy, dětskými piškoty nebo oplatky.
Předpisy na zmrzlinové poháry jsou určeny pro jednu osobu a na ovocné pěny pro čtyři osoby.