300 g hladké mouky, 1 vejce, 10 g másla, 1 lžička octa, 2 dl vody, trochu soli
Prosetou mouku rozmícháme se solí a ve vlažné vodě rozmícháme celé vejce, ocet a rozpuštěné máslo a pomalu je lijeme do proseté mouky a nožem vypracujeme těsto. Těsto vypracováváme dále tak, že jim bouchneme o vál, prsty ho zachytíme a vytáhneme do výšky. Znovu jim bouchneme o vál a natáhneme. Tak pokračujeme, až se těsto, zpočátku řídké, přestane lepit na ruce a na vál (asi 20 minut). Těsto musí být lesklé a hladké. Z vypracovaného těsta uděláme bochník, položíme na pomoučený vál, přikryjeme rozehřátou pánví a necháme je ½ hodiny odpočinout. Stůl přikryjeme čistým ubrusem a poprášíme moukou. Potom dáme těsto na pomoučený ubrus a válečkem je lehce rozválíme. Ruce, potřené rozpuštěným máslem (aby se na ně těsto nelepilo), břbetem podstrčíme pod těsto a opatrně těsto zdvíháme a roztahujeme, dokud těsto tence nevytáhneme po celém stole. Z vytáhnutého těsta odstřihneme silné okraje a těsto necháme trochu schnout. Potom ho postříkáme rozpuštěným máslem a libovolně ho plníme.