Závinové těsto připravujeme z kvalitní hladké mouky, bohaté na lepek. Z nekvalitní mouky se trhá a nedá se vytáhnout. Do těsta přidáváme vlažnou vodu, ocet, rozpuštěné máslo nebo sádlo, vejce a trochu soli. Vypracujeme vláčné, ne však řídké těsto. Postupujeme tak, že všechny přísady rozmícháme ve vodě, pomalu lijeme do mouky a zpracováváme (zpočátku nožem) na těsto. Mouku před použitím prosejeme, aby se provzdušnila, a teprve potom do ní přidáme ostatní přísady. Těsto dále zpracováváme rukou, až je lesklé, hladké a nechytá se na desku ani na ruce. Z těsta uděláme bochník, přikryjeme teplou pánví a necháme na desce odpočinout. Během této doby bílkoviny na sebe váží tekutinu, lepek se stává pružným a závin se potom lépe vytáhne. Odpočinuté těsto položíme na moukou vysypaný ubrus a vytahujeme tak, jak je uvedeno v předpise na str. 176. Závin plníme různými nádivkami a pečeme na pomaštěném plechu v horké troubě asi půl hodiny. Během pečení závinu potíráme rozpuštěným máslem a mlékem.
Všechny moučníky v této kapitole se připravují z lístkového máslového těsta jako základního, které se připravuje z máslového a závinového těsta.