Velikonoční dort

6 vajec, 240 g práškového cukru, 180 g hrubé mouky, 100 g práškového cukru

Žloutky s 240 g cukru mícháme 15 minut. Potom ušleháme z bílků tuhý sníh a za stálého šlehání do něj přidáváme 100 g cukru. Sníh s moukou opatrně přimícháme ke žloutkům. Potom těsto vlijeme do vymaštěné, moukou vysypané dortové formy a pečeme pomalu v mírně vyhřáté troubě. Upečený dort plníme až na druhý den nádivkou. Nádivkou potřeme povrch i boky a posypeme oříšky nebo strouhanou čokoládou.

Nádivka
¼ l mléka, 1 až 3 žloutky, 20 g mouky, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g másla, 100 g práškového cukru
Do mléka zamícháme žloutky, mouku, vanilkový cukr a vaříme v horké lázni do zhoustnutí. Potom je z lázně vyjmeme a mícháme, dokud krém nevychladne. Mezi tím vymícháme máslo s cukrem. Vařenou nádivku po trošce přidáváme k vymíchanému máslu a ještě je promícháme.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 + 4 =