Vařená moučná jídla

Vařená moučná jídla (nudle, flíčky aj.) připravujeme z tuhého nudlového těsta. K přípravě potřebujeme hrubou mouku, vejce a vodu. Z těchto složek vypracujeme těsto, zamísíme do tvaru koláče, necháme odpočinout a potom dokonale rozválíme. Po oschnutí krájíme z těsta nudle nebo flíčky a vaříme je v horké slané vodě. Po vyjmutí z vody je hned pomastíme, aby se neslepily. Hotové posypeme různými sladkými nebo slanými posýpátky. Sladká moučná jídla poléváme rozpuštěným máslem, slaná sádlem nebo osmaženou slaninkou, případně smetanou.

Bramborová těsta na knedlíky, pirožky aj. připravujeme z vařených prolisovaných nebo strouhaných brambor a z hrubé mouky, kterou můžeme míchat i s krupicí. Přidáváme vejce, můžeme je však připravit i bez vajec.

Jídla plníme ovocem, marmeládou nebo povidly. Vaříme je ve vařící slané vodě asi 5 minut.

Halušky připravujeme ze syrových jemně strouhaných brambor, soli a hladké mouky. Z přísad vypracujeme husté těsto, které potom z lopatky házíme nožem do vařící vody a uvařené vybíráme děravou vařečkou. Po vyjmutí je hned pomastíme, aby se neslepily, a potom posypeme různými posýpátky.

Těsto si připravíme těsně před vařením; jestliže déle stojí, zhnědne.

Předpisy na vařené moučníky, které dále uvádíme, jsou určeny pro 5 osob. Dávku másla můžeme v jednotlivých předpisech nahradit také jiným tukem. Také dávku posýpky můžeme snížit podle chuti.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

22 + = 29