200 g polohrubé mouky, ¾ dl mléka, 1 žloutek, 40 g práškového cukru, 60 g másla, citronová kůra, sůl.
Kvásek: ½ dl mléka, 10 g práškového cukru, 15 g droždí, 40 g polohrubé mouky
Do mléka zamícháme cukr, droždí, mouku, uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku ohřejeme a rozmícháme v ní cukr, máslo, strouhanou citronovou kůru a sůl. V mléce rozmícháme žloutek a přilijeme ho k mouce i s kváskem. Vařečkou vypracujeme těsto, posypeme ho moukou a necháme ho na teplém místě vykynout. Potom těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme tvarohovou nádivkou (str. 270), svineme a uložíme na vymaštěný plech. Těsto necháme ještě chvíli kynout, potřeme ho žloutkem a dáme do vyhřáté trouby upéci. Před pečením povrch těsta popícháme vidličkou, aby při pečení nepopraskal. Upečený makovník posypeme práškovým cukrem a pokrájíme.
Tvarohová nádivka
300 g tvarohu, 40 g másla, 80 g práškového cukru, 2 žloutky, 50 g hrozinek, citronová kůra, 2 bílky, 20 g práškového cukru do sněhu
Máslo s cukrem smícháme, přidáme žloutky a mícháme je do pěny. Tvaroh prolisujeme přes síto, přidáme ke žloutkům a zamícháme. Potom přimícháme strouhanou citronovou kůru, očištěné hrozinky a z bílků ušlehaný tuhý sníh, do kterého rozšleháme 20 g práškového cukru. Touto nádivkou těsto naplníme a svineme.