25 g droždí, 70 g jemného krystalového cukru, 3 dl mléka, 2 vejce, 120 g másla, trošku soli, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g tvarohu, 250 g hrubé mouky, 250 g hladké mouky
Do porcelánové mísy dáme droždí, cukr a vařečkou je mícháme, až se rozpustí. Ve vlažném mléce rozmícháme celá vejce, rozpuštěné vlažné máslo a přimícháme je k droždí. Přidáme trošku soli, vanilkový cukr, prolisovaný tvaroh a ještě zamícháme. Za stálého míchání přidáme hrubou mouku, hladkou mouku a vařečkou vypracujeme hladké těsto. Těsto dáme na teplé místo nakynout. Potom těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na malé čtverce. Doprostřed každého čtverce těsta dáme tvarohovou nádivku, přes kterou přeložíme všechny rohy a spojíme. Plech vymastíme a uložíme na něj šátečky. Šátečky potřeme rozpuštěným sádlem, aby se při pečení neslepily, a dáme je na teplé místo trošku kynout. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Upečené šátečky vyjmeme z plechu a necháme je vychladnout. Posypeme je práškovým cukrem, ve kterém jsme rozmíchali vanilkový cukr, a uložíme je na mísu.
Tvarohová nádivka
400 g tvarohu, 120 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek
Prolisovaný tvaroh smícháme s práškovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutkem.