1 kg hladké mouky, 400 g vařených brambor, 180 g práškového cukru, 150 g másla, 2 vejce, 1 lžička soli, citronová kůra, 1 balíček vanilkového cukru, 50 g hrozinek
Kvásek: 3 dl mléka, 60 g droždí.
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a necháme je na teplém místě vykynout. Ohřátou mouku prosejeme, přidáme ve slupce uvařené, očištěné, vychladlé a strouhané brambory, práškový cukr, rozpuštěné vlažné máslo, vejce, sůl, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a hrozinky. Nakonec přidáme vykynutý kvásek, všechno zamísíme a vypracujeme těsto (musí být tuhé). Těsto necháme na teplém místě vykynout. Potom těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme ho a rozřežeme na devět stejných dílů. Každý díl rozválíme na váleček a potom splétáme. Nejdřív spleteme čtyři proužky a položíme je na pomaštěný plech. Potom spleteme tři proužky a položíme na ně. Nakonec spleteme dva proužky, které položíme nahoru. Připravenou vánočku necháme na plechu nakynout, potřeme ji vajíčkem a vložíme do vyhřáté trouby. Nejprve ji pečeme náhle a dopékáme ji pomalu při mírném ohni.