300 g rýže, ½ l mléka, ½ l vody, trošku soli, 80 g másla, 180 g práškového cukru, 3 vejce, 20 g čokolády, 30 g oříšků, 30 g hrozinek, 1 lžička mleté skořice
Přebranou a omytou rýži zalijeme mlékem a vodou, trošku ji osolíme a dáme vařit. Rýži uvaříme za stálého míchání do měkka a necháme ji vychladnout. Máslo, cukr a žloutky mícháme 20 minut. Přidáme strouhanou čokoládu, sekané oříšky, hrozinky a mletou skořici. Za stálého míchání přidáme uvařenou, ale vychladlou rýži, z bílků ušlehaný tuhý sníh a všechno lehce promícháme. Nákypovou formu vymastíme, vysypeme strouhanou houskou a nalijeme do ní těsto. Vložíme je do vyhřáté trouby a pomalu pečeme. Upečený a vychladlý nákyp posypeme práškovým cukrem a podáváme s ovocnou šťávou nebo kompotem.