150 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 200 g vařených prolisovaných brambor, sůl, 1 vejce, povidla, 150 g strouhané housky, 80 g másla pod strouhanou housku, 80 g másla na polití, cukr podle chuti
Hladkou mouku smícháme s krupicí, přidáme vařené prolisované brambory, sůl a vejce. Vypracujeme těsto a zformujeme na bochník. Na pomoučeném vále těsto rozválíme. Na polovinu rozváleného těsta klademe asi 2 cm od sebe kopečky povidel a zakryjeme je druhou polovinou těsta. Těsto okolo povidel oběma malíčky přitlačíme a rádýlkem mezi povidly rozkrájíme. Připravené pirohy hodíme do vařící vody a lehce je vařečkou zamícháme. Když pirohy vystoupí na povrch vody a voda se začne vařit, vybereme je děrovanou vařečkou, uložíme do mísy, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme práškovým cukrem a praženou strouhanou houskou. Pirohy zamícháme a ihned podáváme.