Ořechový závin

200 g polohrubé mouky, ¾ dl mléka, 1 žloutek, 40 g práškového cukru, 60 g másla, citronová kůra, sůl.

Kvásek: ½ dl mléka, 10 g práškového cukru, 15 g droždí, 40 g polohrubé mouky

Do mléka zamícháme cukr, droždí, mouku, uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku ohřejeme a rozmícháme v ní cukr, máslo, strouhanou citronovou kůru a sůl. V mléce rozmícháme žloutek a přilijeme ho k mouce i s kváskem. Vařečkou vypracujeme těsto, posypeme ho moukou a necháme ho na teplém místě vykynout. Potom těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme ořechovou nádivkou (str. 270), svineme a uložíme na vymaštěný plech. Těsto necháme ještě chvíli kynout, potřeme ho žloutkem a dáme do vyhřáté trouby upéci. Před pečením povrch těsta popícháme vidličkou, aby při pečení nepopraskal. Upečený makovník posypeme práškovým cukrem a pokrájíme.

Ořechová nádivka
200 g mletých ořechů, 1 ¼ dl mléka, 200 g práškového cukru, 50 g hrozinek
V mléce rozmícháme cukr, dáme na plotnu a uvedeme do varu. Do vařícího mléka nasypeme mleté ořechy a očištěné hrozinky, zamícháme a odstavíme. Nádivku necháme vychladnout a až potom plníme.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 + 2 =