530 g polohrubé mouky, 3 žloutky, 1 ½ dl mléka, 120 g másla, kůra z ½ citronu, trošku soli, 70 g mandlí, 70 g práškového cukru, 70 g hrozinek
Kvásek: 30 g droždí, 1 ½ dl mléka, 20 g práškového cukru, 70 g polohrubé mouky
V mléce rozmícháme droždí, cukr, mouku a dáme je vykynout. K mouce přidáme vykynutý kvásek, v mléce rozmíchané žloutky, rozpuštěné, ne horké máslo, sůl, strouhanou citronovou kůru, cukr, hrozinky, drobně sekané mandle, všechno dobře smísíme a dáme vykynout. Na pomoučeném vále těsto rozválíme a rozkrájíme je na čtverce. Na každý čtverec těsta dáme ořechovou nádivku (str. 178), všechny rohy těsta nad nádivkou spojíme a trošku zakroutíme tak, aby vznikly šátečky. Dáme je na sádlem vymaštěný plech, potřeme je sádlem, aby se při pečení neslepily, a necháme je trochu nakynout. Nakynuté koláčky potřeme žloutkem a pečeme v horké troubě. Upečené koláčky posypeme práškovým cukrem, ve kterém jsme rozmíchali vanilkový cukr.