Moučníky z lístkového těsta

Moučníky z lístkového těsta připravujeme z hladké mouky, čerstvého mlékárenského másla nebo umělého pokrmového tuku, vajec, octa, soli a vlažné vody. Všechny složky kromě vody musí být chladné. Těsto vypracováváme, je-li to možné, v chladné místnosti. Před mísením si ruce zchladíme ve studené vodě. Tuhé máslo rozkrájíme do mouky, nebo rozválíme válečkem a rychle vymísíme s moukou na bochník. Bochník odložíme na studené místo a přikročíme k přípravě závinového těsta, které dobře rukama vypracujeme, až získáme hladkou a vláčnou hmotu, kterou necháme odpočinout. Potom těsto rozválíme do čtverce, vložíme do něj těsto máslové, zabalíme a skládáme tak, jak je podrobně uvedeno v předpise. Z těsta pak připravujeme rozmanité plněné moučníky nebo formičkou vykrajujeme různé tvary. Před pečením potřeme povrch ušlehaným vejcem nebo žloutkem. Trubičky potíráme pouze z vrchní strany. Plátky na řezy popícháme, aby se na nich při pečení netvořily bublinky. Plech nemastíme. Těsto dáváme na suchý nebo chladnou vodou omytý plech. Moučník pečeme v horké troubě a dopékáme při mírnějším ohni. Zpočátku troubu neotvíráme, aby se na těsto nedostal chladný vzduch (mohlo by klesnout). Ve slabě vyhřáté troubě by se těsto pěnilo, tuk by z něho vytékal a upečený moučník by byl tvrdý. Dobře upečené těsto musí být křehké, lístkové.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

41 + = 51