Medový oříškový dort

5 vajec, 200 g medu, 1 balíček vanilkového cukru, citronová a pomerančová kůra, 100 g oříšků, 120 g hrubé mouky

K tuhému sněhu z bílků pomalu lijeme rozpuštěný horký med a šleháme tak dlouho, až sníh ztuhne. Potom sníh mícháme, a když trochu vychladne, přidáváme do něj po jednom žloutky a vždy dobře zamícháme. Nakonec přimícháme vanilkový cukr, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru, mleté oříšky a mouku. Všechno zamícháme a těsto nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy. Dort pečeme ve vyhřáté troubě při mírném ohni. Jakmile je upečený, necháme jej vychladnout, rozřízneme v půli a naplníme nádivkou. Nádivkou potřeme povrch i boky. Nakonec dort ozdobíme loupanými oříšky.

Nádivka
200 g másla, 150 g práškového cukru, citronová a pomerančová šťáva, strouhaná citronová a pomerančová kůra, 50 g oříšků
K máslu, které jsme vymíchali s práškovým cukrem, přidáme citronovou a pomerančovou šťávu, strouhanou kůru a mleté oříšky.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

11 − = 10