½ l mléka, 20 g droždí, trošku soli, 50 g práškového cukru, 50 g mletého máku, trošku citronové kůry, 1 lžička mleté skořice, 2 vejce, 350 g hladké mouky, šípková marmeláda
Do vlažného mléka přidáme droždí, sůl, cukr, mletý mák, strouhanou citronovou kůru, mletou skořici, 2 žloutky a zamícháme. Přidáme mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh a těsto necháme asi 1 ½ hodiny kynout. Lívancovou formu ohřejeme, jamky potřeme rozpuštěným máslem nebo jiným tukem a do každé jamky nalijeme trošku těsta. Lívance smažíme pomalu po obou stranách. Usmažené lívance posypeme práškovým cukrem a podáváme se šípkovou marmeládou.