Makové buchty

600 g polohrubé mouky, 3 dl mléka, 3 žloutky, 1 vejce, 50 g práškového cukru, 120 g másla, kůra z ½ citronu, sůl

Kvásek: ¾ dl mléka, 20 g práškového cukru, 40 g polohrubé mouky, 25 g droždí

Z mléka, cukru, mouky a droždí necháme vykynout kvásek. Do mísy připravíme mouku, přilijeme kvásek, v mléce rozmíchané žloutky a celé vejce, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, strouhanou citronovou kůru, sůl, vypracujeme hladké těsto a necháme vykynout. Potom těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníčky, které potřeme ořechovou nádivkou a svineme. Plech potřeme sádlem, uložíme na něj buchty a každou buchtu potřeme máslem, aby se neslepily. Necháme je na plechu kynout a potom je upečeme v mírně vyhřáté troubě. Upečené buchty vyklopíme, vychladlé uložíme na mísu a posypeme práškovým cukrem.

Maková nádivka

260 g mletého máku, 1 ½ dl mléka, 160 g práškového cukru, citronová kůra

Mléko a cukr uvedeme do varu, přidáme mletý mák, zamícháme a ihned odstavíme. Do nádivky postrouháme citronovou kůru, promícháme ji a necháme vychladnout.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

26 − = 17