250 g polohrubé mouky, 40 g práškového cukru, 60 g másla, citronová kůra, sůl, ¾ dl mléka, 1 žloutek.
Kvásek: ½ dl mléka, 10 g práškového cukru, 20 g droždí, 50 g polohrubé mouky
Do mléka zamícháme cukr, droždí, mouku a vypracujeme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Prosetou a ohřátou mouku smícháme s cukrem, rozpuštěným vlažným máslem, strouhanou citronovou kůrou a solí. V mléce rozmícháme žloutek a přilijeme k mouce i s kváskem a vypracujeme těsto. Vypracované těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout. Potom je rozválíme na desce posypané moukou, potřeme jablkovou nádivkou, svineme a uložíme na vymaštěný plech. Před pečením necháme ještě chvíli kynout, povrch potřeme žloutkem a popícháme, aby při pečení nepraskal. Pečeme ve vyhřáté troubě. Upečený koláč posypeme práškovým cukrem a pokrájíme.
Jablková nádivka
500 g čistých jablek, 100 g krystalového cukru, 2 lžíce vody
Čistá a na plátky pokrájená jablka zasypeme cukrem, polijeme horkou vodou, přikryjeme a dusíme do měkka.