Kynuté ptáčky

500 g hladké mouky, trochu soli, 20 g práškového cukru, 30 g droždí, 3 dl mléka, 50 g másla, hrozinky.

V mouce rozdrobíme droždí, přidáme sůl, cukr a zamícháme. Dále přidáme strouhané máslo a mléko. Rukou vypracujeme hladké a lesklé těsto, které necháme 1 ½ hodiny kynout. Z vykynutého těsta uděláme na pomoučeném vále váleček a rozkrájíme ho na malé kousky. Každý kousek těsta rozválíme na tenký váleček a převážeme ho tak, že vznikne ptáček. Na hlavičce uděláme z hrozinek očka a necháme je trochu kynout. Ptáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, uložíme je na slabě vymaštěný plech a pečeme je v mírně vyhřáté troubě.

Děti mají ptáčky rády pro jejich vzhled; jsou chutné ke kávě.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + 1 =