Křehký smetanový závin

Závinové těsto, 150 g másla, 120 g práškového cukru, 5 vajec, 6 housek, ¼ l kyselé smetany, trochu soli, kůra z ½ citronu, 1 balíček vanilkového cukru, 80 g hrozinek

Máslo, cukr a žloutky vymícháme. Housky namočíme v mléce, vymačkáme je, prolisujeme přes síto a přidáme je ke žloutkům. Dále přimícháme kyselou smetanu, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Závinové těsto vytáhneme, necháme trošku zaschnout a do poloviny je potřeme smetanovou nádivkou. Potom je posypeme hrozinkami, okraje přehneme nahoru a těsto svineme. Závin opatrně vložíme na vymaštěný plech a dáme do trouby péci. Pečeme ho asi 20 minut, potom ho zalijeme vařícím mlékem (asi 2 dl) a dopečeme. Závin podáváme s vanilkovým krémem.

Vanilkový krém
2 žloutky, 1 lžíce maizeny, 80 g práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, ½ l mléka
Žloutky, maizenu, cukr a vanilkový cukr rozmícháme v trošce studeného mléka. Ostatní mléko uvedeme do varu a pomalu do něho lijeme rozmíchané mléko a vaříme je do zhoustnutí.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

39 + = 44