¾ l vody, 1 lžíce cukru, špetka soli, 30 g másla, 300 g hrubé mouky, 4 vejce, trochu citronové kůry, 4 lžíce rumu, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru
Do vody dáme cukr, sůl, máslo a uvedeme ji do varu. Za stálého míchání přisýpáme mouku a vaříme ji tak dlouho, až se těsto odděluje od vařečky a hrníčku. Uvařené těsto dáme na mísu a mícháme, až vychladne. Potom přidáme vejce, strouhanou citronovou kůru, rum, prášek do pečiva, vanilkový cukr a ještě ¼ hodiny mícháme. Z připravovaného těsta lžící vykrajujeme malé koblížky a smažíme je v rozpáleném sádle nebo oleji pod pokličkou po obou stranách do růžova. Hotové koblihy posypeme práškovým cukrem a podáváme se zavařeninou.