Koblihy

70 g másla, 70 g práškového cukru, 6 žloutků, ½ lžičky soli, kůra a šťáva z ½ citronu, 280 g hladké mouky, 50 g droždí, ¼ l mléka, 280 g hladké mouky, meruňková marmeláda

Máslo, cukr, žloutky, sůl, šťávu a strouhanou kůru z citronu mícháme do pěny. Přidáme mouku, ale nemícháme ji. Zvlášť vymícháme droždí, mléko a dalších 280 g mouky. Vařečkou vypracujeme těsto a dáme ho vykynout. Když těsto vykynulo, smícháme ho s prvním těstem a dobře těsto vymísíme. Těsto musí být hladké a musí se na něm dělat bublinky. Těsto přikryjeme ubrouskem a dáme ho na teplé místo vykynout. Potom na pomoučeném vále těsto vyválíme na sílu prstu a vykrajujeme z něho koblihy. Na polovinu vykrojených koblihů dáme meruňkovou marmeládu a přiložíme prázdné vykrojené těsto. Okraje těsta stlačíme a znovu vykrojíme menší formičkou. Položíme je spodkem nahoru, uložíme je na pomoučený ubrousek a necháme je ještě asi 20 minut kynout. Potom rozpálíme v pánvi sádlo nebo jedlý olej a koblihy po obou stranách smažíme. Hotové koblihy posypeme práškovým cukrem.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + 2 =