Knedlíky s marmeládou, vařené nad párou

400 g hrubé mouky, 20 g másla, 30 g práškového cukru, sůl, 2 žloutky, 1 ½ dl mléka, marmeláda
Kvásek: 20 g droždí, 10 g práškového cukru, ½ dl mléka
Na posýpání: 100 g máku nebo ořechů, 150 g másla, 120 g práškového cukru

V ½ dl vlažného mléka rozmícháme droždí, cukr a dáme vykynout. V ohřáté mouce rozmícháme sůl a cukr a přilijeme žloutek, rozmíchaný ve vlažném mléce. Přidáme vykynuté droždí, rozpuštěné vlažné máslo a vařečkou vypracujeme těsto. Dáme je vykynout na teplé místo. Potom těsto na pomoučeném vále na silnější vrstvu rozválíme a sklenicí z něho vykrajujeme koláčky. Na polovinu vykrojených koláčků dáme marmeládu a pokryjeme je prázdnými koláčky. Těsto kolem marmelády stlačíme a znovu je sklenicí vykrojíme. Knedlíky necháme kynout. Do větší pánve asi do poloviny dáme vodu a povrch zavážeme čistou utěrkou. Pánev zakryjeme, a když se voda vaří, uložíme na utěrku knedlíky a přikryjeme miskou, která pánev dobře utěsní, aby pára neunikala. Knedlíky vaříme na páře asi 10 minut. Knedlíky jsou uvařené, jestli se na párátko, které píchneme do knedlíku, nelepí těsto. Uvařené knedlíky vyjmeme, omastíme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem nebo mletými ořechy a práškovým cukrem.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

21 − = 17