500 g očištěných brambor, 1 l vody, 1 lžíce soli, 200 g hrubé mouky, 150 g másla, 120 g práškového cukru, 120 g máku
Očištěné, na tenké plátky rozkrájené brambory zalijeme vodou, osolíme a pod poklicí rozvaříme. Kdyby se brambory dlouho nerozvářely, scedíme z nich vodu do jiné nádoby a brambory prolisujeme. Scezenou vodu nalijeme znovu na brambory, dáme je na plotnu a za stálého míchání přisýpáme mouku a uvaříme hustou kaši. Potom lžící namáčíme v rozpuštěném másle a z těsta vykrajujeme malé knedlíčky, které ukládáme na mísu. Polijeme je rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem a práškovým cukrem. Každou vrstvu vykrojených knedlíčků posypeme mákem a cukrem a polijeme máslem. Knedlíčky podáváme horké.