Karamelový dort

100 g krystalového cukru, 1 dl vody, 6 vajec, 150 g práškového cukru, 240 g hrubé mouky,1/2 balíčku prášku do pečiva, 50 g ořechů

Krystalový cukr upálíme na karamel, zalijeme vodou a necháme rozvařit. Žloutky s práškovým cukrem a rozvařeným karamelem ušleháme na hustou hmotu. V mouce rozmícháme prášek do pečiva a mleté ořechy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který s moukou opatrně přimícháme k ušlehanému těstu. Těsto nalijeme do velké dortové formy, kterou jsme před tím vymastili a vysypali moukou. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při mírném ohni. Upečený a chladný dort rozkrojíme, naplníme nádivkou a spojíme. Povrch a boky také potřeme nádivkou a dort libovolně ozdobíme.

Nádivka
100 g krystalového cukru, 2 dl vody, 30 g hladké mouky, 100 g práškového cukru, 150 g másla
Krystalový cukr upálíme na karamel, zalijeme 1 dl vody a necháme rozvařit. Ve zbývající vodě rozmícháme mouku, kterou nalijeme za stálého míchání do rozvařené karamelové vody a uvaříme hustou kašičku. S chladnou kašičkou pak smícháme máslo, vymícháme s práškovým cukrem.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

49 − = 44