Jahodový koláč

300 g hladké mouky, 150 g másla, 3 lžíce sladké smetany nebo mléka, 2 žloutky, 80 g práškového cukru, kůra z ½ citronu, jahody

V proseté mouce rozdrobíme máslo, přidáme smetanu, žloutky, cukr, strouhanou citronovou kůru a špetku soli. Těsto lehce vymícháme a necháme 2 hodiny odpočinout. Potom je rozválíme a dáme na vymaštěný plech do trouby zapéci. Zatím co pečeme máslové těsto, vymícháme piškotové těsto. Zapečené máslové těsto vyjmeme z trouby, klademe na ně očištěné jahody, zalijeme je piškotovým těstem, dáme zpět do trouby a při mírném ohni upečeme. Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme jej vanilkovým cukrem a krájíme.

Piškotové těsto
3 vejce, 70 g práškového cukru, 60 g hrubé mouky
Žloutky mícháme s cukrem do pěny. Do vymíchaných žloutků přidáme mouku a tuhý sníh z bílků. Všechno lehce promícháme.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 + 1 =