400 g hrubé mouky, 50 g práškového cukru, trochu soli, 2 dl mléka, 1 vejce, 2 žloutky, 60 g másla, citronová kůra
Kvásek: ½ dl mléka, 20 g práškového cukru, 30 g droždí, 30 g hrubé mouky
Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, droždí, mouku a necháme vykynout. V proseté mouce rozmícháme cukr a sůl. Do mouky přilijeme vejce rozmíchané ve vlažném mléce, žloutky, přidáme rozpuštěné máslo, strouhanou citronovou kůru, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Potom je na desce posypané moukou rozválíme a větší kulatou formičkou z něj vykrajujeme koláče, které ještě chvíli necháme kynout. Koláče naplníme tvarohovou nádivkou, na kterou přiložíme prázdné, a okraje dobře přitlačíme. Připravené koláče uložíme na vymaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Potom do každého vytlačíme jamku, do níž vložíme čisté borůvky nebo marmeládu, okraje potřeme žloutkem a povrch posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě.
Nádivka
250 g tvarohu, 1 žloutek, 60 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, citronová kůra, borůvky nebo marmeláda
K prolisovanému tvarohu přidáme žloutek, práškový a vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru a všechno zamícháme.
Drobenka
30 g hrubé mouky, 30 g másla, 30 g práškového cukru
K mouce přidáme máslo, práškový cukr a všechno rukou dobře rozdrobíme.