Dukátové buchtičky s krémem

400 g hladké mouky, 30 g práškového cukru, trošku citronové kůry, 1 žloutek, 1 vařený brambor, 5 lžic rozpuštěného másla, ¼ l mléka, trošku soli

Kvásek: 1 dl mléka, 20 g droždí, 2 kostky cukru nebo 2 lžičky cukru

V proseté mouce rozmícháme sůl, cukr, strouhanou citronovou kůru, přidáme kvásek a v mléce rozmíchaný žloutek. Dále přidáme vařený vychladlý a postrouhaný brambor. Rozpustíme máslo a vylijeme je vlažné do mouky. Vařečkou vypracujeme ne příliš tuhé těsto, až se dělají velké bubliny. Těsto je vypracované, když se nelepí na mísu ani na vařečku. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Z těsta bereme malou lžičkou, kterou máčíme v rozpuštěném másle, malé kousky velikosti ořechu a klademe je na vymaštěný plech. Potřeme je rozpuštěným máslem, aby se při pečení neslepily. Těsto necháme ještě na plechu nakynout a potom je pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 20 minut. Upečené buchtičky podáváme s vanilkovým krémem.

Vanilkový krém
½ l mléka, 2 žloutky, 15 g hrubé mouky, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g práškového cukru, citronová kůra a šťáva
Mléko, žloutky, mouku, cukr, vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru za stálého míchání necháme na plotně zhoustnout. Po zhoustnutí a krátkém povaření ho odstavíme a mícháme, až vychladne. Do vychladlého krému přidáme malou laiku citronové šťávy, aby byl lahodnější.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

7 + 2 =