Dorty

Mezi nejoblíbenější moučníky patří dorty. Připravujeme je zejména k slavnostním příležitostem.

Příprava dortu vyžaduje velkou péči. Aby se vydařil, musíme míchaný dort, ať již máslový nebo žloutkový, době míchat nejméně ½ hodiny, příp. 5 – 10 minut, jestliže použijeme šlehač.

Pro přípravu dortu je důležité, abychom použili čerstvá vejce. Můžeme použít i nakládaná vejce, nejdříve se však přesvědčíme, zda se bílky dobře oddělí od žloutků. Jak jsme již uvedli u jemných moučníků, dáváme pozor, aby se k bílkům nedostalo ani trochu žloutku, neboť je potom velmi obtížné ušlehat dostatečně tuhý sníh. Na správné přípravě sněhu velmi záleží. Vždy musíme ušlehat tuhý sníh. Do ušlehaného sněhu přidáme trošku cukru a ještě ho došleháme. Tím získáme tužší sníh, bez něhož by se nám dort nepodařil.

Mouku na dort používáme hrubou nebo polohrubou. Můžeme dát i mouku hladkou, když víme, že je skutečně kvalitní. Těsto z hrubé mouky je suché, z hladké mouky vláčné. U některých předpisů mouku nahrazujeme mletými mandlemi, oříšky, ořechy, strouhanou houskou, piškotovými drobky apod.

Cukr používáme práškový a u některých předpisů také krystalový.

V těch předpisech, kde je uvedené máslo, můžeme použít i margarín nebo jiný umělý tuk. Před použitím však dáme tuk vždy trochu změknout – těsto se potom snadněji vymíchá. Stejně tak i čokoládu můžeme nahradit kakaem. Místo 100 g čokolády dáme 40 g kakaa, 30 g másla nebo margarínu a 30 g práškového cukru. Je-li v předpisech méně čokolády než 100 g, nahradíme předepsanou váhu čokolády kakaem, máslem nebo margarínem a práškovým cukrem v množství, které odpovídá váze čokolády.

Není důležité dávat do těsta citron. Když však citron máme, dáme ho v množství, které je uvedeno v předpisech.

Dobře vymíchané těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou nebo jemně strouhanou houskou vysypané dortové formy. Těsto od středu rozhrneme k bokům formy a stěrkou je potom natřeme až na boky. Dort se při pečení zvedne a povrch potom zůstane rovný. Často se stává, že když nenatřeme těsto na boky formy, uprostřed se dort zvedne a boky zůstanou nízké. Těsto dáváme jen do ¾ formy, aby při pečení z formy nevyteklo. Dort pečeme v mírně vyhřáté troubě, jak je uvedeno v jednotlivých předpisech. Při prudkém ohni by se dort dobře nepropekl. O tom, zda je upečený, se přesvědčíme tak, že píchneme jehlicí až na dno dortu a když se těsto na jehlici nelepí, je dort upečený.

Také na zdobení dortu velmi záleží. Dbejme na to, aby byl dort zdobený vkusně a jednoduše. Je vhodné zdobit jej čerstvým nebo zavařeným ovocem, protože ovoce vyvolává chuť k jídlu, zvláště u dětí.

Při obzvlášť slavnostních příležitostech, jako je svatba apod., zdobíme dort bohatěji.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

51 − 48 =