Brněnský dort

I. těsto: 6 vajec, 140 g práškového cukru, trochu citronové kůry, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g kakaa, 80 g oříšků, 70 g hrubé mouky

Do mísy dáme žloutky, práškový cukr, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, kakao a mícháme 20 minut. Potom přidáme mleté oříšky a zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáváme jej s moukou po částech k těstu. Všechno lehce zamícháme a nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme při mírném ohni.

II. těsto: 6 vajec, 140 g práškového cukru, trochu citronové kůry, 140 g hrubé mouky

V míse vymícháme žloutky s práškovým cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Mícháme 30 minut. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme jej s moukou k vymíchaným žloutkům. Těsto rozdělíme na dva díly, nalijeme je na dva vymaštěné a moukou vysypané plechy a rychle upečeme (aby se dalo svinout). Upečený a vychladlý dort rozřízneme na poloviny a oba díly potřeme nádivkou. Druhý díl upečeného těsta rozkrájíme na 3 cm široké proužky a potřeme nádivkou. Potom je položíme na spodní, nádivkou potřený díl a začneme je od středu stáčet do kruhu tak louho, až se vytvoří kruh stejné velikosti jako je dort. Stáčíme nádivkou dovnitř. Druhou polovinu dortu potřenou nádivkou přiložíme na svinuté proužky moučníku. Hotový dort polijeme čokoládovou polevou a libovolně ozdobíme.

Nádivka
4 vejce, 200 g práškového cukru, 250 g másla, 30 g kakaa
Do nádoby dáme celé vejce, přidáme cukr a nad vařící vodou šleháme metličkou na sníh do zhoustnutí. Potom ještě mícháme, dokud sníh vychladne. Máslo a kakao dobře vymícháme, přidáme k vařené nádivce a ještě chvíli mícháme.

Čokoládová poleva
120 g práškového cukru, ¾ dl vody, 50 g kakaa, 20 g másla
Práškový cukr a vodu povaříme. Přidáme kakao a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme máslo a ještě chvíli mícháme.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

47 − 37 =