500 g vařených prolisovaných brambor, 150 g hrubé mouky, 50 g krupice, sůl, 1 vejce
Masová nádivka
30 g sádla, 50 g cibule, 200 g vepřového masa, mletý pepř, sůl
Nejdříve připravíme nádivku tak, že na sádle zpěníme nadrobno posekanou cibulku, přidáme mleté maso, sůl, pepř a udusíme.
Z chladných prolisovaných brambor, mouky, krupice, soli a vajec zamísíme těsto. Na desce posypané moukou těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverce a do každého vložíme masovou nádivku. Naplněné čtverce v polovině přeložíme a okraje přitlačíme. Takto připravené pirožky hodíme do vařící slané vody a lehce vařečkou zamícháme, aby se nepřilepily na dno. Jakmile vystoupí na povrch, vyjmeme je děrovanou naběračkou. Uvařené pirožky polijeme rozpuštěným sádlem, aby se neslepily, a hned podáváme.