Rýžový nákyp s jablky

350 g rýže, 1 l mléka, trošku soli, 750 g jablek, 1 ½ dl vína, 80 g cukru, celá skořice, voňavý hřebíček, 60 g meruňkové marmelády, 150 g másla, 7 vajec, 90 g práškového cukru, 30 g práškového cukru do sněhu

Rýži dobře omyjeme, nasypeme do mléka, přidáme sůl a uvaříme ji do měkka. Jablka oloupeme, rozkrájíme je na poloviny a vybereme z nich jádřince. Do pánve dáme víno, vodu, 80 g cukru, skořici, hřebíček, očištěná jablka a napůl je uvaříme. Uvařená jablka vybereme a místa po jádřincích naplníme meruňkovou marmeládou. Máslo a 90 g cukru mícháme do pěny. Přidáme žloutky a znovu všechno promícháme. Potom přidáme uvařenou, vychladlou rýži a všechno vymícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, rozšleháme do něho 30 g cukru a lehce ho přimícháme k rýži. Nákypovou formu potřeme máslem, vysypeme strouhanou houskou a nalijeme do ní polovinu rýže. Na rýži uložíme naplněná jablka a přidáme druhou polovinu rýže, vložíme ji do trouby a upečeme. Upečený nákyp posypeme práškovým cukrem.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

83 − = 74