150 g hladké mouky, ¾ dl vlažné vody, trošku soli, 1 lžička octa, 1 vejce
V mouce rozmícháme sůl a ve vodě ocet a vejce, nožem smícháme a boucháním o vál vypracujeme závinové těsto. Když se těsto nelepí na ruce ani na vál, ještě chvíli ho mísíme na pomoučeném vále a necháme ho 10 minut odpočinout. Potom těsto rozválíme do čtverce a doprostřed šikmo vložíme máslové těsto. Všechny čtyři rohy přehneme přes máslové těsto tak, aby zůstalo zabalené, a rozválíme ho na obdélník. Pravou polovinu těsta přehneme do poloviny, levou také do poloviny a potom ho ještě přehneme v půli, abychom dostali čtyři vrstvy. Složené těsto necháme ¼ hodiny na studeném místě odpočinout. Potom těsto znovu rozválíme do tvaru obdélníku. Pravou stranu těsta přeložíme do třetiny a levou stranu přiložíme na ni. Přeložíme je v půli a znovu odložíme na studené místo ¼ hodiny odpočinout. Potom těsto již více neskládáme, ale rozválíme je a libovolně použijeme.
Je nesprávné toto těsto vícekrát rozválet a skládat, protože závinové těsto se potom trhá, máslové těsto se slepí a nevytvoří se lístky.